На 13 октомври жителите на с. Катуница ще могат да дадат

...
На 13 октомври жителите на с. Катуница ще могат да дадат
Коментари Харесай

На 13 октомври в Катуница ще има референдум

На 13 октомври жителите на с. Катуница ще могат да дадат своя избор " За " или " Против " добива на инертни материали от находище " Кацара ", сектор " Кацара2 " в землището на с. Катуница, община Садово.

Това стана допустимо след Решение на  Общински съвет-Садово, който с цялостно болшинство одобри предлагането на ръководителя на Общинския съвет и група съветници за осъществяване на допитването. Поводът за настояването е Решение на Министерски съвет 85/9.02.2018г., с което е предоставена концесия за рандеман на инертни материали на сдружението " Арт Принт " ЕООД с концесионната повърхност 235,534 декара.

" Местните управляващи и поданици на Катуница посредством писма, подписки и заявления изразихме своята безапелационна позиция против   желанията на компанията, още на стадий капиталово предложение, само че не бяхме чути от способените органи. В непосредствена непосредственост се намират още четири такива терена, на които и сега се добиват  пясъци и чакъли. Вследствие на аналогични действия на територията на кметство Катуница има над 1000 декара унищожени аграрни  площи, а  подпочвените води (основен източник за напояване от  зеленчукопроизводителите в района) са спаднали фрапантно. ", представи  мотивите  за предлагането Атанас Телчаров, ръководител на Общински съвет – Садово.

Въпросът на който ще дават отговор хората е дефиниран по този начин: " Против ли сте органите на локалното самоуправление и локалната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всевъзможни административни актове и позволения от компетентността си, в това число за създаване на здания на главно застрояване и за слагане на преместваеми обекти, по отношение на концесия за рандеман на строителни материали – пясъци и чакъли от находище " Кацара ", сектор " Кацара2 " в землището на с. Катуница, община Садово? ".

Според съветниците референдумът е най-демократичната форма за установяване на бъдещите дейности на Общинския съвет, кметовете на общината и кметството и общинската администрация по отношение на този план, както и най-подходящият метод за отчитане в целокупност на мнението на хората,  отстрана на централната власт.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР